Perma ráj

Domek svépomocí aneb nabízíme brigádu

18. květen 2021

Už je to tak, pustili jsme do domku svépomocí. Jedním z mnoha důvodů bylo také to, že jsme zvolili netradiční přírodní materiál – konopný beton. Což je směs konopného pazdeří, vápna a vody. S tradičním betonem nemá téměř nic společného. Sháníme brigádníky/brigádnice již na červen!

dřevěná konstrukce domu

Poptáváme brigádníky/brigádnice na stavbu domu z konopného betonu na červen!

Místo

Kňovice (3km od Sedlčan)

Odměna

150 Kč/hodina

Náplň práce

Nošení kýblů s konopným betonem či hutnění konopného betonu

Požadujeme

Sílu v případě nošení kýblů, trpělivost v případě hutnění betonu, výhodou hra na hudební nástroj či um recitovat básně :-)

Kdy

Stavíme celý červen, napiš nám své možnosti a dohodneme se

Nabizíme

Důležitá poznámka: Spaní ve stanu!

Kontakt

kar.chovancova@gmail.com

O konopném betonu

Jak jsme psali již v úvodu, s tradičním betonem má konopný beton pramálo společného. Možná jen to, že se míchá v míchačce. Konopný beton je difúzně otevřený materiál, který dýchá a to právě díky příměsi z konopného pazdeří. Tato vlastnost vytváří v domě příjemné mikroklima. A co víc, ve skladbě stěn nepotřebujete mít žádné další vrstvy jako OSB desky či různé další folie. Jediné, co se pak přidá, je hliněná či konopná omítka.

Velkou výhodou tohoto materiálu je ovšem fakt, že je z konopí. Tedy rostliny, která při svém růstu spotřebovává velké množství CO2 a tím, že rostlinu uzamknete ve zdivu, nedovolíte, aby se plyn dostal znovu do atmosféry. To nám pomáhá snižovat naši uhlíkovou stopu při stavbě domu.

Konopí jsme si ale oblíbili. Je to rostlina s všestranným využitím – dá se z ní vyrábět mnoho produktů, které se v současnosti vyrábí z ropy, např. oblečení, lana apod. Tato rostlina také rekultivuje půdu. Navrací jí živiny, je to takové zelené hnojení. A má plno dalších předností.

Pojďte to s námi vyzkoušet!

Ukázka konopného betonu z knihy „The Hempcrete Book“

Kniha o konopném betonu ukázka konopného betonu kyblík s konopným betonem
Zpět na blog