Perma ráj

Stavíme dům (se) srdcem

11. listopadu 2022

Náš dům bude mít srdce. To je vlastně první věc, kterou jsme o našem domě věděli. A začali to tak plánovat. Našemu srdci se muselo vše přizpůsobit. Teprve od něj se vše odvíjí – všechny vlastnosti domu. Srdcem domu se nazývají pár tun těžká sálavá kamna.

domek z konopného betonu

Sice ještě probíhá výstavba, ale už se v nich dá topit. Tedy jde o takové zažehávací topení, aby se materiál pomalu nahřál. Ale je to fajn pocit, mít v domě už trochu ohně a trochu tepla.

Proč kamna?

Jak už z tohoto webu asi víte, bude to mít něco společného s permakulturou. V kamnech se topí suchým dřevem, tedy lokální surovinou, kterou si můžete sehnat za barákem. Tak to byla jedna věc. Ale topit dřevem se dá v ledasčem. Těžká sálavá kamna jsme si vybrali kvůli vysoké účinnosti spalování. Do kamen naložíte třeba 10 kg dřeva, zapálíte. Uvolňující se teplo jde tělem kamen. Prostupuje průchody a pomalu se odevzdává do jednotlivých šamotových tvárnic, které teplo pohlcují jako kámen nahřívaný sluncem. Toto nastřádané teplo je pak postupně, pomalu uvolňováno do prostoru. Do kamen se nemusí přikládat. Kamna sálají dlouho po tom, co oheň vyhasne.

Slunce, oheň, srdce a teplo

Toto sálavé teplo, způsobené naakumulovaným teplem a jeho postupným uvolňováním, se přirovnává k sálavému teplu, které poskytuje slunce. Mě samotná tato myšlenka hodně přitahovala. Na rozdíl od konvekčního vytápění, které se odvíjí od ohřevu vzduchu, sálavé teplo září. Sekundárně také sálavé teplo ohřívá vzduch, ale ne tak výrazně. Záření ohřívá předměty, na které dosáhne. Stejně jako slunce. Ve stínu je chladno. A to je další věc, která mě na nich baví. Každý v domě si najde své místo podle toho, jak je otužilý a jak se aktuálně cítí. Po dlouhém vaření a pečení člověk zaleze někam daleko od kamen, ale po práci na zahradě v zimě si vleze přímo na kamna.

Aby srdce domu prohřálo celý dům, měla by se mu podřídit celá stavba. Srdce domu, tedy kamna, jsou pak umístěna v samém jeho středu. Jo, ideální je postavit si něco jako jurtu (kruhový půdorys domu). Tu by kamna vytopila spolehlivě celou. Ale na tradiční český venkov? To bychom u nás na vsi vypadali jako ještě větší exoti než jsme. Každopádně z následující fotky je vidět, že kamna prostupují třemi místnostmi. Až budou hotová, bude nad nimi postavena stěna. Tímto způsobem vytopí nejdůležitější části domu.

nedostavěná kamna rozložená do tří místností

Neměl by kamna stavět raději certifikovaný kamnář?

Ano, měl. I když kamna stavíme svépomocí, zároveň nám za ně ručí zkušený kamnář. Zajímavý človět, ten kamnář. Dříve ajťák, a pak se vyučil kamnářem. Tato práce mu přináší více radosti do života. Jste na něj zvědaví? Mrkněte na jeho stránky.

S kamnářem Honzou jsme začali spolupracovat v roce 2018. V době, kdy jsme začali s projekčními pracemi našeho domu. Jeli jsme na několik jeho workshopů o stavbě kamen a i na prohlídku takových kamen. Tam jsme se dozvěděli jak na to, co bude stavba obnášet a veškeré detaily budoucí spolupráce. Nyní to probíhá tak, že vždy kus kamen postavíme a Honza to zkontroluje. Taky si často píšeme, voláme a posíláme fotky, abychom se s manželem poradili, zda to stavíme správně :-).

Na začátku jsme hodně pochybovali, jestli to zvládneme. Ale oba jsme rádi, že naše víra v nás převážila a šli jsme do toho. Hodně nás to opět posunulo a nakoplo. Kamna už skoro stojí, dá se v nich topit a dům nám neshořel. No není to super!

Další fotky ze stavby

Základ na kamna s přívodem vzduchu, který jsme ovšem museli nakonec ještě asi o půl metru posouvat.

základová deska na kamna s přívodem vzduchu

Tak z takovýchto dílů je možné postavit tah kamen. Jedná se o šamotové tvárnice, které kaumulují teplo a pak ho postupně uvolňují

připravený materiál na stavbu kamen

Toto jsou nasucho postavená kamna. To jsme dali dohromady s Honzou kamnářem. Ukazoval nám na tom, jak to postavit. Dál už to bylo na nás.

nasucho postavená kamna na sucho postavená kamna z boku

Tady už máme slepené první díly. Toto je tah, který bude pod ležením.

prní část kamen je slepená

Téměř dokončená pec na přikládání. Je také vidět nově vyvrtaná díra v komínu. Tu původní jsme měli moc vysoko.

téměř dokončená tahová část kamen horní pohled do pece kamen téměř dokončená tahová část kamen

Dokončená první fáze kamne. Už zbývá jen zalepit čistící otovry. Jeden z nich je vidět v místě napojení do komína.

Dokončená první fáze kamnen.

Na stavbě nesmí chybět dozor - Bobka stavařka.

Pes Bobina u kamnen

Poobědová pauza u rozestavěných kamen.

skupina lidí

Nyní se kolem tahového systému tvoří opláštění, na které přijde už jen poslední povrchová úprava v podobě kachliček a hlíny. Tam ale ještě nejsme :-)

muži šalují rozestavěný dům z dálky, v popředí šalvěj
Zpět na blog