Perma ráj

Hostětín, místo plné lidí odhodlaných zvrátit klimatickou krizi. Stačí se jen připojit.

30. srpna 2023

Aneb jak bylo na Klimatické akademii!

Když jsem se dozvěděla, že v Hostětíně se pořádá klimatická akademie, neváhala jsem a rovnou jsem se přihlásila. Hostětín je malá vesnice s velkým ekocentrem Veronika. Vše je bezbariérové. Byla jsem nadšená. Ale nakonec to bylo ještě lepší, než jsem čekala :-).

Yvonna, Jeník, Karolína a Kamil v zahradě v Hostětíně

Měli jsme tu čest vyfotit se s Yvonnou a Jeníkem, kteří se ochranou životního prostředí zabývají už více jak 40 let.

Hostětín má něco přes 200 obyvatel. Malá vesnička, ale s odhodlanými lidmi měnit svět k lepšímu. Vybudovali tady plno projektů. Začalo to kořenovou čističkou odpadních vod pro celou obec, tento projekt dovolil, aby se obec dále rozvíjela. A pak už to šlo. Přibylo plno dalších ekoprojektů jako Centrum Veronica (sídlící v pasivním domě, který skrývá mnoho vychytávek), obecní výtopna na biomasu (v Hostětíně lidi nezmrznou ani při výpadcích), bio-moštárna a další. Já jsem zejména okouzlená nádhernou přírodní zahradou, se starými odrůdami jabloní, bylinami, prvky pro děti, úkryty pro živočichy apod. Mohla bych o tom psát dlouho, ale chci se zaměřit na lidský aspekt.

Začátek na pivu

Když jsme v pátek přijeli, byla seznamovačka s moc fajn lidmi, nejvíce na mě ale udělala dojem Yvonna s Jeníkem, manželé, kteří se ochranou přírody zabývají více jak 40 let! Ekologické smařování Hostětína zahájili spolu s dalšími lidmi. Je to síla. Oni byli v České republice průkopníky ochrany životního prostředí. My už se jen přidáváme. Tak se nebojte, že jste jediní nebo dokonce první :-). Je nás víc, než si všichni myslíme :-).

Seznamovačka proběhla na výletišti, kde točili pivo! Yvonna s Jeníkem nám vyprávěli, že eko děnní v Hostětíně začalo už před revolucí! Lidé se zájmem o ochranu přírody se spojovali a plánovali. Porevoluční období přineslo možnosti vyrazit do zahraničí pro inspiraci. A začala se rodit ukázková eko-vesnice jak jsem ji popsala stručně na začátku. Nakonec přibylo i vzdělávací centrum, kam jezdí lidé z celé republiky nabýt znalosti, inspirace a odhodlání jako my.

Lidi kolem stolu na pivu

Petr "Ajs" Kucka nás fotil, jak se seznamujeme :-).

Naše vzdělávání probíhalo v pasivním domě Centra Veronica a v jeho zahradě, viděli jsme ukázku všech eko aspektů Hostětína. Podnikli jsme také výpravu na nedalekou bio farmu, kde mladá rodina obdělává svou zemi v duchu biodynamického zemědělství. Následoval výlet do lesní rezervace Ščúrnica, provázel nás pán, kterému se říká Budulínek. Celý svůj život chrání místní přírodu (bude to taky něco přes 40 let). Když jsem slyšela, jak mluví o svém vztahu k přírodě, přišlo mi, jako by přede mnou stál Indián, který se přírodě nikdy neodcizil. No a Budulínek samozřejmě vzdělával další lidi, jak se starat o krajinu. Takže další příklad toho, že ochrana životního prostředí není nic nového.

Zkuste si taky: kalkulačka uhlíkové stopy

Aktivita, kterou jsme dělali na akademii. Trvá 15 minut. Pak můžete třeba popřemýšlet, jak si svou stopu snížit. Zde je odkaz na kalkulačku.

Přátelská atmosféra

Všechny tyhle aktivity byly nabité přátelskou atmosférou. Tvořili jsme různorodou skupinku co do věku, pohlaví, tím, co nás živí apod. Společnou jsme měli jednu věc a to je zároveň podmínka pro účast na Klimatické akademii. Tou je zájem podílet se na ochraně Země. Jediného místa, kde můžeme žít.

Vznikala nová přátelství. Plánovali jsme co můžeme pro ochranu Země dělat dál. Moc se mi líbilo, že nikdo nebyl do ničeho tlačen. Sami jsme si stanovovali vlastní cíle a plány. Já odjela doslova nabitá energií a novými nápady. Mám radost, že jsem potkala tolik fajn lidí. A super na tom je, že se všichni brzy zas potkáme. V listopadu nám akademie pokračuje. Já jsem se bála, že se nebudu moci účastnit, protože je složité najít bezbariérové prostory. Akademie bude v Brně. No a jeden z účastníků, Martin, nás všechny pozval k sobě domů a tam budeme pokračovat. Tak se těším.

Připojte se taky! Už moc času není ...

Na akademii jsme prošli řadou přednášek. Třeba Jeník nám přednášel o příčinách a dopadech klimatické krize. Budoucnost rozhodně nevypadá růžově. Extrémní výkyvy počasí budou přibývat a spolu s tím i místa na Zemi, která už nebudou obyvatelná, to způsobí migraci. Stále s tím můžeme něco dělat. Tak se do toho pojďme opřít! Jestli jste dočetli až sem, tak vidíte, že to může být i zábava. No a jestli nevíte, kde začít nebo jak pokračovat, vyzkoušejte si, jak na to přijít se mnou :-).

V lidech je síla a energie. Já se ráda stýkám s těmi, kteří mají chuť něco dělat. A že jich je dost. Pomáhá mi to dostávat se dál. Nevidím cestu v tom, někoho přesvědčovat či nutit. To vidím jako ztrátu energie nás obou. Ale spojovat se s těmi, co chtějí a vzájemně si pomáhat, to má šťávu. To je to, co nás posune o míle dál! To je to, co vytvoří energii, to je to, co dělá velký věci! A o tom byla Klimatická akademie.

Neztrácejme čas a pusťme se do práce!

Nechcete přijít o další Klimatickou akademii v Hostětíne?

Odebírejte e-zpravodaj Rozverky

Sledujte Facebook Ekokogického institutu Veronika

Mrkněte občas na web Ekokogického institutu Veronika

Užitečné odkazy k Klimtické akademie:

Fakta o klimatu

Od Ekologického institutu Veronica mrkněte na: Chráníme klima a učíme ostatní jak na to.

Web Nerůst

Klimatická změna, dopady, mitigace, adaptace, krajina

Sucho, zemědělství - možnosti zapojení

Klimatické dopady na volněžijící živočichy a divoce rostoucí rosliny, fenologické proměny

Nějaké fotky:

Jeník přednáší

Jeník přednáší - ve skutečnosti takhle rozmazaný nebyl (Tohle už Ajs nefotil)

kořenová čistička odpadních vod

Toto pole přečišťuje vodu pro celý Hostětín!

sluneční vařič

Slunce nám vaří večeři!

jídlo na talíři

Oběd z části uvařen sluncem (oves, chlebo-knedlík) a z části na ohni (omáčka) + kvašená zelenina. Vařila a kvasila Kája (ne já, Kája z Veronici :-). To byla večeře!!!

chlebo-knedlík

Chlebo-knedlík ze solárního vařiče - moc dobrej!!

chlapeček Saša u tajemného tulenlu v zahradě

Zahrada v Hostětíně je plná zajímavostí pro děti. Saša zkoumal tajemný průlez!

ekopole

Když při pěstování půdy zadržujeme uhlík v půdě. Všimněte si, že půda nikdy není odhalena. A ani se zde neoře. Ze zahrady Carole a Jana v Blažejovcích.

dva kamarádi

Rozloučení v Brně s mým novým kamarádem Donnym po skončení Klima akademie! Jednou k nám do Kňovic přijede dělat workshop upcyklace! :-)

Zpět na blog