Perma ráj

Sedlčansko udržitelně otvírá téma "lokální ekonomika"

9. září 2024

Tak je to tu, naše sedlčanská komunita se rozjíždí. Chytáme plno přednášek a workshopů k tématu lokální ekonomika! Zkrátka, budeme se scházet a debatovat o tom, jak posilovat a rozvíjet náš region - naše Sedlčansko. Zajímá Vás to? Tak čtěte dál.

Lidi v parku s dětmi se poktávají.

Na Sedlčansku se už nějakou dobu dělo plno věcí, spolek Luční kvítka revitalizoval park na Novoměstském náměstí v Sedlčanech a vzdělává děti s ohledem na udržitelnost, Iveta Pokorná z Příčov šíří udržitelnost se svým podcastem Žít udržitelně apod. My s manželem a s naším Perma rájem jsme do toho také zapadli a přihodili nejednu akci. Nakonec jsme se všichni spojili do neformální skupiny Sedlčansko udržitelně. Mrkněte na náš web!

Spojuje nás Sedlčansko udržitelně. Už několik měsíců funguje naše whatsappová skupina, kde rychle dostanete odpověď na cokoliv, co vás trápí. Třeba se zeptáte na to, jak sušit ovoce a hned vám tři lidi nabídnou sušičku k vyzkoušení zdarma, ze sousedské lásky, nebo sháníte semínka dýně, či podnikáte výlet do okolí na zajímavé zahrady a přiberete další, aby se přidali. Nebo něco nabízíte apod. Zkrátka pomáháme si a spolupracujeme!

Logo sedlčansko udržitelně

Hledej a najdeš

My jsme v lokalitě noví. Dodnes mě překvapuje, že tu žije tolik lidí, kteří mají chuť něco dělat. Myslela jsem si, že tu s Kamilem budeme osamělí a že tu budeme muset probouzet ducha udržitelnosti. On už tu ale byl. Není však jednoduché si toho všimnout, zvlášť když si myslíte, že víte, že tam není. Věřím ale, že je ho o dost víc, než si myslíme. Musíme ho hledat! :-)

Jak se tedy duch udržitelnosti začal zjevovat?

Když jsem se 27.8. 2023 poprvé setkala s Ivetou Pokornou u nás doma na promítání filmu Naše budoucnost je lokální, seznámila mě ten den nebo někdy brzy na to s řadou lidí a aktivit, které se na Sedlčansku dějí. Od té doby společně s dalšími pátráme po dalších aktivích lidech a zajímavých projektech. Propojujeme se!

Uskutečnila se řada setkání, promítání, jeden workshop Klimatická mozaika a jedna hostina. Nyní máme před sebou ale větší akci či spíše sérii akcí! :-)

Rodí se série přednášek a workshopů “Lokální ekonomika: nejen jídlo ze Sedlčanska”

Trápí mě naše cesta k jídlu. Kupujeme jídlo, které je zdaleka, i když je možné vypěstovat ho u nás. Čím blíže jsme schopni vypěstovat si jídlo, tím je to zdravější: snižuje se produkce CO2, vidíme, jak vzniká naše jídlo, staráme se o naše okolí, za jídlo platíme přímo lidem, kteří ho vypěstovali či místním, kteří zde provozují obchod, snižujeme množství obalových materiálů a tvoříme vztahy se sousedy, tedy i těmi, co pěstují naše jídlo.

Abych tomuhle pomohla, chtěla jsem založit sedlčanskou odnož pražské Obživy. Zde je o tom video. Musím se ale přiznat, bylo to velmi ukvapené. Bez pořádného prozkoumání terénu a zeptání se lidí, jsem rovnou navrhovala řešení. Dostat se k lokálnímu jídlu na venkově je ale něco jiného než ve městě, odkud jsem přišla. Na venkově se šíří jídlo i mimo trh, sousedé vyměňují mezi sebou a sami si toho jsou schopni hodně vypěstovat. Toto vše i více se musí vzít vpotaz.

Skupina pěti lidí nad prací

A zde se začala rodit série přednášek a workshopů na téma lokální ekonomika. Dostala jsem kritickou, ale podporující zpětnou vazbu a začali jsme si klást otázky: Kolik jídla jsou si lidé schopni vypěstovat? Odkud jídlo berou? Záleží jim na kvalitě? Jakou roli v tom hraje cena? Co potřebujeme, abychom se dostali lépe k lokálním produktům apod. Chceme mezi sebou diskutovat a chceme se i inspirovat, tak jsme si pozvali řadu hostů a hostek. Náš program k lokální ekonomice je zde a ještě ho postupně doplňujeme!

Budeme diskutovat, přemýšlet, poznávat a věřím, že nakonec z toho vzejde něco, co nám všem přinese zas lepší a udržitelnější život :-).

www.sedlcanskoudrzitelne.cz

Zpět na blog